[ Musical gyűjtemény ] -> Oliver
Új
#
Szám
#
Megtekintve
-
1.,
  -  Nem vagyok rossz
Nincs feltöltve videó Nincs feltöltve hanganyag
1880
-
2.,
  -  Kutasd ki a zsebet!
Feltöltött videó Nincs feltöltve hanganyag
2148
A szomorú sorsú árvaházi kisfiú történetét 1838-ban kezdte írni Charles Dickens - először folytatásokban jelent meg, később könyvben is kiadta - azzal az eredeti céllal, hogy az 1800-as évek felháborító viszonyaira: dologházakban, árvaházakban sínylődő gyerekek százaira, felhívja honfitársai figyelmét. A történetet oly sok változatban dolgozták föl, hogy eredeti célja lassacskán a homályba veszett - de egy olyan megható történet, amelynek főszereplője egy ártatlan kisfiú, mindig sikerre számíthat. Nem kerülhette el hát sorsát, musical lett belőle.

A musical szövegírója és zeneszerzője Lionel Bart maga is ismerte a szegények sorsát, az East Enden, London legszegényebb negyedében született, amolyan XX. századi Twist Oliverként. Állítólag még kottát olvasni sem tanult meg, a dallamokat elfütyülte barátainak, akik lekottázták, hangszerelték, egyszóval rendbe tették. Lehet, hogy igaz ez a feltételezés, lehet, hogy hírlapi kacsa - végül is mindegy, hiszen a mű - remekmű.

Bart rájött valamire: az emberek szeretnek meghatódni. Leegyszerűsítette hát a Dickens-regény bonyolultabb, több szálon futó cselekményét, élesebben mutatta be a Fagin köré gyűlt banda tagjait - egyszóval minden dramaturgiai változtatás a musical érthetőségét szolgálta. Oliver így - legnagyobb megelégedésünkre - szemünk előtt járhatja végig a kiszolgáltatottságtól a győzelemig vezető utat.

------------------------------

"Lionel Begleiter (később Bart) London keleti nyomornegyedében született egy zsidó szabó kilencedik fiaként. Gyerekkori kedvenc cukorkáján látta meg Twist Olivert, s úgy a szívébe zárta, hogy 1959-ben musicalt írt róla.
A darab helyszíne London, közvilágítás és csatornázás nélkül, ahol a gyerekek fele alig ért meg az ötödik életévét. Oliver tíz éves, amikor egy temetkezési vállalkozónál dolgozik, mert annak jól jön a fiú sírásra hajló arckifejezése... csak akkor lázad fel, amikor anyjáról rosszat mondanak, megszökik s az utcalányok és zsebtolvajok világába menekül... "
Katona Andrea: Londoni szegénynegyed magyar gyerekekkel
Népszava, 1997 december
Angliában a musicalnek régi, kb. 400 éves hagyományai vannak, és ez alatt az idő alatt semmit sem veszített frissességéből, elevenségéből. Az új hullám létrejötte Lionel Bart nevéhez fűződik. Blitz c. művével fölborította az addig uralkodó hagyományokat, és nemcsak zeneileg, formai megjelenésben is megújította a műfajt. Oliver c. musicalje hamar bejárta a világot, film is készült belőle, amelyet sokáig a sikerlista élén találhattunk.