[ Musical gyűjtemény ] -> Az Operaház fantomja ~ Prológus
| «« Előző szám |  « 1/19 »  | Következő szám »» |

A PÁRIZSI OPERA SZÍNPADA, 1905.

(Az operaház birtokában lévő tárgyakat bocsátják árverésre. Jelen vannak: KIKÁLTÓ, SEGÉD, néhány érdeklődő, köztük a 70 éves RAOUL, valamint az idős MADAME GIRY. A darab a KIKIÁLTÓ kalapácsütésével kezdődik.)

KIKIÁLTÓ
Elkelt! Az ön száma, uram? Köszönöm.
Következik a 663-mas tétel. Chalumeau Hannibál című operájának plakátja.

SEGÉD
Kérem, tekintsék meg!

KIKIÁLTÓ
Ki ajánl érte 10 frankot? Hát akkor 5-öt? Ott az a hölgy 5-tel! Köszönöm! 6 frank! Nagyon köszönöm, uram! Ki ajánl érte 7-et? 7 frank! Köszönöm- uram. 8 frank! 8 frank először, 8 frank másodszor, 8 frank harmadszor! Elkelt! A tulajdonos Monsieur le Vicomte. Hálásan köszönöm. Következik a 664-es tétel. Hölgyeim és uraim! Két famordály és három emberi koponya Meyerbeer Ördög Róbertjének 1831-es bemutatójából. A kikiáltási ár 10 frank. Ki ajánl érte 10 frankot? Köszönöm, hölgyem. Tehát továbbra is 10 frank. 15 frank! 15 először, 15 másodszor, 15 harmadszor! Elkelt 15 frank-ért. Megtudhatom a számát, uram? Köszönöm. Következik a 665-ös tétel, hölgyeim és uraim: egy zenélő doboz. Az Operaház kicsinyített mása. Ezt a tárgyat, hölgyeim és uraim, a színház alatti csatornában találták, és még működőképes!

SEGÉD
Kérem, tekintsék meg!

(Elindítja a szerkezetet.)

KIKIÁLTÓ
Kezdhetjük 20 frank-on? Csak bátran, hölgyeim és uraim! Akkor talán 15 frank? 15 frank! Köszönöm, uram. Igen, 20 attól az úrtól, nagyon köszönöm.

GIRY
Huszonöt!

KIKIÁLTÓ
25 frank! Nagyon köszönöm, Madame Giry! 25 először, 25 másodszor, 30 frank! 30 először, 30 másodszor, 30 harmadszor. Elkelt! Monsieur le Vicomte, az öné. Újabb hálás köszönet.

RAOUL
Hé, fiú!

(Odatolják RAOULnak a zenélő dobozt, ő megnézi. A figyelem őrá irányul.)

(Halkan, félig-meddig a doboznak)
Szinte remekmű, az ám! Milyen szép!
Ahogy Christine mondta rég.
Ő sokszor emlegette nemes borítását, ravasz kis szerkezetét.
Ha mi már nem leszünk, akkor is játszik még?

KIKIÁLTÓ
Következik a 666-os tétel! Egy csillár a múlt századból. Önök közül néhányan talán emlékeznek az Operaház Fantomjának rejtélyes históriájára. Erre a rejtélyre azóta sem találtak magyarázatot. Tudomásunk szerint, hölgyeim és uraim, ez a csillár volt ama nevezetes katasztrófa főszereplője. Műhelyünkben megjavíttattuk és részben felszereltük néhány elektromos égővel, hogy képet kapjunk róla, milyen is volt fénykorában. Talán elijeszthetjük a múlt sötét árnyait egy kis világossággal, uraim!

(A KIKIÁLTÓ felkapcsolja a csillárt. Óriási villanás, elkezdődik a Nyitány, ami alatt az Operaház visszanyeri eredeti pompáját.)

| «« Előző szám |  « 1/19 »  | Következő szám »» |