[ Musical gyűjtemény ] -> Kilenc (Nine) ~ 15. jelenet
| «« Előző szám |   « 15/25 »  | Következő szám »» |

GUIDO: (beszél) Mindenki menjen a helyére a próbához, világítást kérek!
(előtűnnek a fürdő vendégei, mint Contini velencei stábja. Velencei képek váltják egymást a vetítőfelületen, nappaliak és éjszakaiak. A Canale Grandet látjuk. Gudio utasításokat ad a próbák kezdéséhez: öt fürdőágyat hoz be öt gondolás lány s azokat hajóflotta szerűen helyezik el, úgy hogy a felhajtott támlájuk a nézők felé néz, a középső, a "vezérhajó" jócskán elől van, a többi balról-jobbról ék alakban hátrébb kerül, a gondolát hajtó lányok rúdjaikkal fellépnek az ágyak végébe. Guido vezényszavára: "mindenki a helyére!" Bejönnek a statiszták, két széket hoznak a jobb oldalra, egyet a balra. Luisa helyet foglal egy széken jobb elől, Guido anyja a balon, hogy lássák a forgatást, illetve jelenleg annak próbáját, mert a résztvevők itt még mint vendégek, köpenyekben és lepedőkbe burkolózva jelentek csak meg.)

16. ZENE – CANALE GRANDE

GUIDO ÉS STÁB: EZ ITT A GRAND CANALE
IFJÚ SZÍVEK DOBOGJÁK A DALÁT
CSUPA MOSOLY ÉS FÉNY
EZERNYI ÉLMÉNY
CSAK HAGYD MAGAD
ÉS SZÍVEN RAGAD
A MÁBÓL A MÚLTBA LÉPHETSZ ÁT
EZ A GRAND CANALE

GUIDO: EZ ITT EGY GONDOLÁS
NÁLA MÁR CSAK A BÓK IS MEGSZOKÁS
ÉS A NYERESÉGE
NINCS FELESÉGE
MOST IS RINGAT A LANT
EGY ÚJ ALANYT
HÚR ZENG, ÉS SZÓL A SZERENÁD

MIND: EZ A GRAND CANALE
MICSODA LÁTVÁNY EZ A TÉR
TEMPLOMA TORNYA ÉGIG ÉR
ÉS A SOK EMBER TÁTOTT SZÁJJAL ÁLL
SZALAD AZ ÓRA, TOVALÉP
DE ITT, MINT RÉGEN OLYAN ÉPP
SOHASE MÚLÓ EZ A KÉP
HISZ BÁRHOVÁ LÉPSZ
A MÚLTBA ÉRSZ

GUIDO: KÓRUS:
MOST EVEZZ HÁT VELEM JÖJJ HÁT, JÖJJ HÁT
A MÚLTBA REPÍT A HAJÓM ÍGY RINGATÓZNI DE JÓ
S A GRAND CANALE A MÚLTBA SZÁLL A HAJÓ
EZ CSODÁS, EZ REMEK JÖJJ HÁT, JÖJJ HÁT
HISZ VÁR EGY ÖREG BARÁT SZÁLLJ BE, GYERE VELEM
A GRAND CANALE HÍV A NAGY SZERELEM
A GRAND CANALE

GUDIO: NÉZD, Ő ITT EGY KURTIZÁN
HÍRES LÁTVÁNYOSSÁG Ő, ÚGY BIZ ÁM
NEM KELL NAGY SZERENÁD
HOGY ŐT MEGHÓDÍTSD
CSAK EGYET KACSINTS
S A PÉNZT VIRÍTSD

GUIDO ÉS A KÓRUS OLY ÉDES, MINT EGY MADRIGÁL

KÓRUS: A CANALE GRANDÉN.


GUIDO: Rendben van, most mindenki menjen öltözni! Készüljenek a következő jelenetre! (meglátja Claudiát, aki a jelmezét maga elé tartja, de még fürdőköppenyben van.) Ó, Claudia! Sei bellissima! Il costume e perfetto! (Claudia és Guido veszekedése alatt a stáb tagjai teszik a dolgukat, a fővilágosító utasítására fényhelyzeteket próbálnak ki, illetve "végig lapoznak" néhány velencei látványkép lehetőséget, amelyeket mi is látunk a kivetítőn.)
CLAUDIA: Úgy gondolod? Nos, én meg nem vagyok hajlandó ezt a jelmezt hordani! És tudod, miért? Mert pont ezt a jelmezt viseltem a Földi gyönyörök kertjében és a Via Venetoban, sőt még az Álmok katedrálisában is! Nem veszem fel többé. Elegem van ebből a szerepből!
GUIDO: Miről beszélsz? Ez egy gyönyörű jelmez! Fantasztikus! Elképesztő! Neked teljesen elment az eszed?
CLAUDIA: (a jelmezt ledobja a földre) Guido, te egy másik szerepet ígértél nekem. Ezért egyeztem bele, hogy maradok! Nem játszom ezt a szerepet többé! (elviharzik)
GUIDO: (utánaszól) Rendben van. Rendben. Másik szerepet adok neked. Játszhatod ... játszhatod Beatrice szerepét, Casanova feleségét. Fantasztikus szerep, tele kihívásokkal.
CLAUDIA: (visszajön) Va bene! (kimegy)
GUIDO: (utánozza) Va bene! (felveszi a jelmezt a földről) Öt millió líra! (Emberek a fürdőből sétálnak át a színen, szerepet gyakorolva. La Fleur velük van.)
LA FLEUR: Contini, te egy zseni vagy.
GUIDO: (új ötlete van) Ez azért van, mert te inspirálsz, Madame La Fleur. Miért nem próbálod fel ezt a jelmezt? ... Tökéletes! Benne vagy a filmben. (La Fleur kimegy. Guido odarohan Luisahoz és megcsókolja, aztán visszamegy a statisztákhoz) Hölgyeim! Ez egy nagyon szexi olasz tánc. Tarantellának hívják. És ez az Ördög harapásának az ünneplése is egyben. Figyeljenek nagyon. (Guido előadja Sarraghina számát) Most önök csinálják! (a statiszták megpróbálják, nem túl jól sikerül nekik)

(Hirtelen Carla jelenik meg a válási papírokkal, utat törve magának a tömegen, Luisahoz közel áll meg. Guido meglátja és elhúzza Luisa mellől.)

GUIDO: Mi a fenét keresel itt? Miért beszélsz a feleségemhez?
CARLA: Guido, a válásom! Végleges!
GUIDO: Válás? Nem volt szó válásról! Én nem fogom elhagyni a feleségem. Megőrültél? Most tűnj innen! (Guido ledobja a válási papírokat a földre és visszamegy a próbához. Carla dermedten áll. Lassan felveszi a papírokat. Guido áttör a statisztákon az öltöző felé.) Most átöltözöm, aztán vesszük a következő jelenetet! Pronto! Pronto!

(Carla, megdöbbenve és megalázva próbálja kisimítani az összegyűrődött válási papírjait.)

| «« Előző szám |   « 15/25 »  | Következő szám »» |